Loading...

Kambodza

Englanniksi: Cambodia

Paikallinen nimi: Kâmpuchéa

Kambodža

Kambodža kehittyy matkailumaana kiihtyvällä vauhdilla. Eristyksissä vietettyjen vuosien jälkeen infrastruktuuri ja kansantalouden järjestelmät nousevat yhtä jalkaa kasvavien turistivirtojen myötä. Massaturismi ei kuitenkaan vielä ole turmellut tämän kauniin trooppisen maan ilmapiiriä. Kambodžassa pääsee vielä itse kokemaan luonnonvaraisen sademetsän lisäksi myös autioiden hiekkarantojen tunnelmaa. Paikalliset ihmiset ovat erittäin palvelualttiita, hymyileviä ja ystävällisiä.

Historiaa ja taustoja

Alueen ensimmäinen historiallisesti tunnettu kukoistuskausi ajoittuu vuosille 800-1400 jKr. Tuolloin suureen khmer-valtakuntaan kuului kokonaan useita naapurivaltioita tai vähintään laajoja osia niistä. Pääkaupunkina oli mahtava Angkorin temppelikaupunki.

1800-luvulta 1900-luvun puoleen väliin ajoittuu Ranskan siirtomaavalta. Viime vuosisadan alkupuolella maan kaunis pääkaupunki Phnom Penh tunnettiin lempinimellä Aasian helmi. Siirtomaavallan aikaiset ranskalaiset villat ym, nyt jo rapistuneet rakennukset kaikissa kaupungeissa muistuttavat yhä edelleen tästä loistoajasta.

1953 saavutettua itsenäisyyden alkua leimaa reipas talouskasvu aina 60-luvun lopulle asti, jolloin Kaakkois-Aasian kohdistunut maailmanpoliittinen sekasorto kärjistyi. Se huipentui Kambodžassa äärimaolaisen Punaisten khmerien ja sen surullisen kuuluisan itsevaltaisen johtajan Saloth Sar:n (Pol Pot, Veli numero 1) 1975 aloittamaan kansanmurhaan (Genocide).

Nykyisin vakaa yhteiskunnallinen kasvun aika on jatkunut vahvana jo pitkälle toistakymmentä vuotta.

Siem Reap, Angkor Wat

Maan ylivoimaisesti tärkein matkailualue ja suurin kasvualue on Siem Reapissa, suuren Tonle Sap-järven rannalla oleva Angkorin temppelikaupunki. Mahtavan Khmer-imperiumin muinainen pääkaupunki. Alue on edelleen suurelta osin siinä kunnossa, kuin ranskalaiset sen viidakosta löysivät 1800-luvulla. Rakennusten raunioita on keskellä sademetsää n. 4000 km2 alueella!! Mahtavin niistä on Angkor Wat-keskustemppeli, joka on maailman suurin tunnettu uskonnollinen rakennelma. (!!Vrt Maya-'suur'kaupunkiin, jonka pinta-ala on n. 150 km2!!) Alueen uskomaton asemakaava ja mittasuhteet, rakennuksineen ja vesistöalueineen paljastuu vasta ilmakuvista. Rakennusten lukemattomien yksityiskohtien ja viimeistelyn ymmärtäminen vaatii omin käsin koskettelun. Alue on maailmanperintökohde ja lasketaan yleisesti maailman nykyisten ihmeiden joukkoon.

Sihanoukville, eli Kompong Som

Toinen tärkeä kasvava alue on maan ainoa satamakaupunki Sihanoukville. Tätä aluetta usein verrataan Thaimaan rantakohteisiin 30-40 vuotta sitten. Alueen monilla hiekkarannoilla saa vielä viettää aikaa vaikka aivan yksinään. Tai kaksin käsikkäin ;-) Merivesi on kädenlämpöistä. Turkoosinvärinen meri valkoisen hiekkarannan ja palmupuiden reunustamina on paratiisimainen näky. Todella kirkkaissa rantavesissä on hieno hiekkapohja, joka jatkuu matalana pitkälle veteen. Hiekkarannalla voi seurata eriväristen meduusojen uimista matalassa vedessä. Pohjassa voi nähdä taskuravun kipittävän karkuun. Aallot tuovat rannalle kotiloita, jotka kuiville jäädessään kaivautuvat pehmeään hiekkaan turvaan. Sokha Beachin upealla yksityisellä hotellin ranta-alueella toimii viiden tähden palvelu myös aivan vesirajaan. Myös muilla rannoilla on aurinkotuoleja ja ravintolapalveluja saatavilla.

Herkkusuille löytyy pitkin rantaviivaa ravintoloita, joista monet ovat erikoistuneet tietysti meren herkkuihin. Ravintoloissa sinua luultavimmin palvelee juuri teini-iän saavuttanut tyttö tai poika, joka on tekemässä omaa osuuttaan perheensä elannon eteen. Tekee mieli antaa hyvät juomarahat, mutta toisaalta nimenomaan lapsityöntekijöitä ja -kerjäläisiä ei saisi suoraan tukea, koska helppo rahahan heidät juuri pitää pois koulusta ja opinnoista.

Phnom Penh

Pääkaupunki Phnom Penh poikkeaa ’turisti’-kohteista selkeästi. Kaupunki vilisee khmer-elämää.
Kaikkialla on uskomattoman valtava määrä ihmisiä. Meillä totutusta poiketen ihmisten elämä ei keskity seinien sisälle, omiin koteihin.. Elämä tapahtuu katujen varsilla, koko yhteisön keskellä. Talojen edustoilla tehdään ruokaa, pelataan korttia ja muita uhkapelejä kuten lempiharrastus vedonlyöntiä, (täällä tunnetaan myös suomalaiset jalkapalloseurat nimeltä!), istuskellaan liikennettä katsellen, harjoitetaan kaikkia mahdollisia palveluammatteja, vaihdetaan kuulumisia päivän puheenaiheista ja tietysti myydään kaikkea mahdollista. Vähintään joka toisella tuntuu olevan joku kantamus tai kärry, jossa on myytävänä mitä erilaisempia trooppisia hedelmiä, ruokaa, astioita, luutia, hattuja tai muuta tarpeellista tarviketta.

Tietysti kaiken lisäksi on varsinaisia markkina-alueita. Tärkeimpinä Central-Market ja Russian-Market, joista löytää mm taidokkaita (ja edullisia!!) käsitöitä puusta, metallista ja kankaasta, vaatteita, koruja ja ruokaa. Uusia nykyaikaisia kauppakeskuksiakin on jo muutama ja lisää rakennetaan koko ajan. Turistille uudet rakennukset tuovat helpotusta ilmastointilaitteidensa myötä.

Kaupunkien ja myös maaseudun näyttävimmät rakennukset ovat temppeleitä. Kirkasta punaista ja kultaväriä ei ole säästelty. Munkkeja oransseissa kaavuissaan näkee joka puolella kuljeskelemassa. Aamulla he keräävät ruokalahjoituksia hihnan varassa kuljetettavaan lieriöön katuvarsien taloista ja liikkeistä.

Täällä voi myös törmätä liikenneruuhkassa elefanttiin ja Wat Phnomin puistossa elää apinoita, aivan vapaana. Mekong joessa elää myös oma uhanalainen delfiinilaji.

Pimeän laskeutuessa pääkaupunkiin, klo 18:00 jälkeen, Tonle Sap-joen rantamille ja lähikaduille kerääntyy tuhatpäin ihmisiä tapaamaan tuttuja, istuskelemaan, kuljeskelemaan ja nautiskelemaan vaikkapa tivolialueen tarjonnasta. Kaikkialla myydään kaikkea. Palatsin edustalla ryhmät valokuvauttavat itselleen muistoja. Myöhemmin yöllä rantamuureilla nukkuu ihmisiä, perheitäkin. Osalla on mukana ruohikolla tai huivien päällä ihan pikkuvauvoja. Kaikkialla kuuluu voimakasta siritystä ym yöeläinten ääniä. Lepakoita ja yöperhosia lentelee ilmassa. Erilaiset liskot heräävät koloistaan ja kiipeilevät rakennusten seinillä valoihin etsiytyen. Myös huoneiden sisäseinillä!! Näitä ’kotiliskoja’ näkee joka puolella maata kaikissa rakennuksissa.
Kambodza

Pääkaupunki: Phnom Penh

Valuutta/Rahayksikkö: riel

Virallinen kieli: khmer

Puhutuin kieli: khmer

Virallinen uskonto: Buddhalaisuus

Suosituin uskonto: buddhalaiset

Alla olevan arvostelun luotettavuus: Heikko. Paranna luotettavuutta arvostelemalla.
Yleinen hintataso:
5 merkkiä on halvin
*****
Ruoan ja juoman hintataso:
5 merkkiä on halvin
*****
Turismi:
5 merkkiä on eniten turisteja
****
Soveltuvuus lapsille:
5 merkkiä on parhaiten soveltuva
***
Luonto ja nähtävyydet:
5 merkkiä on kaunein
****
Siisteys/Puhtaus:
5 merkkiä on puhtain
**
Rikollisuus:
5 merkkiä on rikollisin
**
Rannat ja aurinkoisuus:
5 merkkiä on aurinkoisin
***
Shoppailu:
5 merkkiä on eniten kauppoja
**
Romanttisuus:
5 merkkiä on romanttisin
*****
Biletys:
5 merkkiä on paras biletys-mesta
****
Kaupunkimaisuus:
5 merkkiä on kaupunkimaisin
***
Maaseutumaisuus:
5 merkkiä on maaseutumaisin
***
Kokonaisvaikutelma:
5 merkkiä on paras
****

Arvosana

Neljä tähteä

Valuuttamuunnin

Kuvat, Kambodza

Nähtävää ja koettavaa Kambodzassa

Kambodza

Videot, Kambodza

Lataa...

Kartta ja satelliittikuvat, Kambodza

Sadepäiviä Kambodzassa keskimäärin

Säätiedot ovat suuntaa antavia, tarkoituksena on löytää paras vuodenaika matkustaa kyseiseen maahan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tammikuu
6 pv
helmikuu
6 pv
maaliskuu
7 pv
huhtikuu
7 pv
toukokuu
8 pv
kesäkuu
8 pv
heinäkuu
9 pv
elokuu
9 pv
syyskuu
7 pv
lokakuu
8 pv
marraskuu
7 pv
joulukuu
6 pv

Keskilämpötila Kambodzassa

Säätiedot ovat suuntaa antavia, tarkoituksena on löytää paras vuodenaika matkustaa kyseiseen maahan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tammikuu
13°C
helmikuu
14°C
maaliskuu
17°C
huhtikuu
21°C
toukokuu
24°C
kesäkuu
26°C
heinäkuu
27°C
elokuu
27°C
syyskuu
25°C
lokakuu
21°C
marraskuu
17°C
joulukuu
14°C

Matkakohteet Kambodzassa

Phnom Penh; Siem Reap; Sihanoukville
Näytä sivuston käyttöehdot
© 2009 www.unelmamatkat.net - Matkat & Matkailu
VIERAILIJA
Uusin keskusteluaihe
xvktmoceypwnf...